Zwangerschap en overgewicht

Steeds meer vrouwen wereldwijd hebben last van overgewicht. In Nederland zijn drie op de tien vrouwen te zwaar. Overgewicht geeft risico’s voor uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld een grotere kans op suikerziekte, hoge bloeddruk en hart-en vaatziekten. 

BMI-bepaling

Er is een aantal methoden om te meten of u overgewicht heeft. Een van de meest eenvoudige is de BMI (Body Mass Index). Deze wordt berekent door uw gewicht (in kilo’s) te delen door het kwadraat van uw lengte (in meters). Is de BMI hoger dan 25, dan is er sprake van overgewicht.

Risico’s tijdens de zwangerschap

Ook wanneer u zwanger wordt is het belangrijk om rekening te blijven houden met uw gewicht. Vrouwen, die aan het begin van de zwangerschap een BMI boven de 30 hebben of gedurende de zwangerschap teveel in gewicht aankomen, lopen hogere risico’s in de zwangerschap, met name een verhoogde kans op zwangerschapssuikerziekte, hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en trombose. Echografisch onderzoek in de zwangerschap is lastiger uit te voeren. Het kind heeft meer kans op aangeboren afwijkingen en een hoog geboortegewicht. Verder treden er meer complicaties op rondom de bevalling. Als uw BMI hoger dan 40 is bij het begin van de zwangerschap, neemt de gynaecoloog de zwangerschapscontroles over.