Verlies van een kind

Niets is aangrijpender dan de geboorte en de dood, het begin en het einde van het leven. Soms vallen deze gebeurtenissen samen, als een kind vóór de geboorte, tijdens de bevalling of kort daarna overlijdt. Dat gebeurt ook als een gewenste zwangerschap wordt afgebroken omdat het ongeboren kind een ernstige afwijking heeft. 

Ingrijpend verdriet

Ouders die de moeilijke beslissing hebben genomen om de zwangerschap af te breken in verband met een ernstige aandoening of afwijking van hun ongeboren kind, verliezen daarmee meestal een zeer gewenst kind. Het is één van de meest ingrijpende soorten verlies waarmee een mens te maken kan krijgen, ook als het tijdens de zwangerschap of rond de bevalling gebeurt. Toekomstverwachtingen vallen plotseling weg.

Band met het ongeboren kind

Het ouderschap begint voor veel ouders steeds vroeger. Vaak al vóór de zwangerschap praten en fantaseren twee mensen erover hoe hun leven straks zal veranderen. Echoscopisch onderzoek maakt het kind soms al zeer vroeg in de zwangerschap zichtbaar. Zo ontstaat al snel een band tussen de toekomstige ouders en de baby. Veel zwangeren houden in de eerste drie maanden nog rekening met een miskraam, maar ze weten dat de kans dat het daarna misgaat erg klein is. Vanaf de vierde maand wordt de zwangerschap dan ook steeds meer realiteit en durven de aanstaande ouders intenser te genieten. Toch overlijdt nog een klein percentage van de  kinderen tijdens het verdere verloop van de zwangerschap of rond de bevalling.

Meer informatie

  • Boekentip: Altijd een kind tekort