Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel Syndroom (PMS) kan tot uiting komen in meer dan 100 verschillende lichamelijke en psychische klachten, die volgens een cyclisch, aan de menstruatie gekoppeld patroon, optreden.

Lichamelijke en psychische klachten

De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn pijnlijke borsten en een opgeblazen gevoel, maar ook duizeligheid, hoofd- en buikpijn, hartkloppingen en een strakke huid worden vaak genoemd. Op psychisch gebied klagen vrouwen met PMS voornamelijk over prikkelbaarheid, wisselende stemmingen, somberheid, maar ook over angst en agressie. Deze klachten zijn het
gevolg van hormonale schommelingen in een normale menstruatiecyclus. Een patiƫnte met PMS is daar dus zeer gevoelig aan. Om na te gaan of uw klachten passen bij PMS is het handig om een menstruatiekalender bij te houden en gedurende tenminste 2 maanden uw klachten op de kalender aan te duiden.

Behandeling

De behandeling bestaat allereerst uit het gebruik van leefregels zoals sporten, ontspanning, minder koffie en alcohol en minder roken. In de tweede plaats kunt u gebruik maken van geneesmiddelen, die de hormoonschommelingen verminderen, zoals de klassieke pil of
progesteronpreparaten. Soms is het ook noodzakelijk om psychofarmaca te starten. Een operatie, namelijk het verwijderen van de eierstokken wordt bijna nooit gedaan, aangezien dit dan een vervroegde menopauze geeft. PMS heeft een grote impact op de patiƫnte zelf, als op haar omgeving. Daarom is het raadzaam om deze klachten met uw arts te bespreken.

Meer informatie