Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) 

Bij vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) zijn de waardes van een aantal hormonen te hoog. De waarde van het FSH (follikelstimulerend hormoon), dat de eiblaasjes doet rijpen, is bij deze vrouwen daardoor juist te laag om zijn werk te kunnen doen. 

De eisprong, en dus ook de menstruatie, blijft bij PCOS gedurende langere periodes uit. De vruchtbaarheid is verminderd. PCOS kan daarnaast overbeharing en/of acné veroorzaken en gaat vaak samen met overgewicht.

PCOS komt voor bij 5 tot 10 procent van de vrouwen. In sommige families komt PCOS vaker voor. Er kan sprake zijn van PCOS als u minstens twee van de volgende kenmerken heeft:

  • geen of minder dan 8 menstruaties per jaar
  • verhoogd  testosterongehalte
  • verschijnselen passend bij verhoogd testosteron, zoals acné of overbeharing en/of bij echoscopie specifieke kenmerken van de eierstokken.

Behandeling

OM de kans op zwangerschap te verhogen is behandeling nodig om de eisprong op te wekken. Dat kan door af te vallen, tabletten, injecties of een kijkoperatie. Afvallen leidt veelal tot het weer spontaan optreden van de eisprong, maar ook omdat PCOS een relatie kan hebben met het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes (suikerziekte) en eventueel met hoge bloeddruk op latere leeftijd, wordt afvallen bij overgewicht geadviseerd.

Meer informatie