Mola

Een mola-zwangerschap (ook wel druiventroszwangerschap) is een zeldzame aandoening die ontstaat door een fout tijdens de bevruchting.

Omdat er zwangerschapshormoon geproduceerd wordt voelt de vrouw zich gewoon zwanger.
Ook kan de buik gewoon groeien. Er treedt wel vaak vaginaal bloedverlies op of het zogenaamde "spotting". Overmatig braken kan een symptoom zijn van een mola-zwangerschap.

Soorten

Er zijn twee soorten mola-zwangerschappen:
- Complete mola-zwangerschap. Hierbij wordt een eicel zonder erfelijk materiaal bevrucht door een spermacel. Het hieruit ontstane embryo is niet levensvatbaar
- Partiële mola-zwangerschap. Hierbij wordt één eicel bevrucht door twee spermacellen, ook dit embryo is doorgaans niet levensvatbaar.
Een complete mola-zwangerschap komt slechts in een op de 2000 zwangerschappen voor en een partiële mola-zwangerschap slechts een op de 20.000 keer.

De behandeling

De behandeling bestaat uit een curettage. Verder wordt een röntgenfoto van de longen gemaakt en de hoeveelheid zwangerschapshormoon bepaald. Na behandeling wordt lange tijd het zwangerschapshormoon gevolgd totdat het geheel verdwenen is uit het bloed. Indien het gedurende enkele maanden geheel uit het bloed verdwenen is wordt ervan uitgegaan dat de mola-zwangerschap verdwenen is en mag een vrouw weer zwanger worden. In sommige gevallen kan het nodig zijn een jaar te wachten.

Meer informatie