Incontinentie

Incontinentie is het ongewild verliezen van urine of ontlasting. Met behulp van bekkenfysiotherapie, medicatie, incontinentiemateriaal of een operatie is incontinentie te behandelen. Welke behandeling het beste voor u is, hangt samen met de aard van uw klachten en de uitslag van een gynaecologisch onderzoek. Ook speelt de soort incontinentie een rol.

Urineverlies

Bij verlies van urine maken we een onderscheid in verschillende varianten:

  • Inspanningsincontinentie (stressincontinentie). Bij inspanningsincontinentie kunt u uw plas niet ophouden als u bijvoorbeeld niest, hoest, iets optilt, sport of snel opstaat. Er is dan ineens veel druk in de buikholte omdat u uw buikspieren aanspant. U hoeft niet te plassen, maar verliest toch urine. Dit wordt ook wel stressincontinentie genoemd. 
  • Aandrangincontinentie (urge-incontinentie). Bij aandrangincontinentie moet u plotseling zo nodig plassen dat u het toilet niet op tijd haalt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u van houding verandert, als u loopt of stromend water hoort. U moet erg vaak plassen. We noemen dit ook wel urge-incontinentie. 
  • Gemengde incontinentie. Nogal wat vrouwen hebben tegelijkertijd last van aandrang- en inspanningsincontinentie. Voor de behandeling is het belangrijk te weten welke van de twee u het meest stoort.

Ontlastingsincontinentie

Ontlastingincontinentie geeft het gevoel dat u de ontlasting nauwelijks kunt ophouden en dat u moet rennen om op tijd bij het toilet te komen. Soms komt er wat ontlasting naar buiten, zonder aandrang. Ook kan het moeilijk zijn winden goed op te houden.

Ontlastingincontinentie kan verschillende oorzaken hebben. Bij sommige vrouwen is een weinig gevoelige endeldarm of een verzakking van de endeldarm de oorzaak. Soms ligt het aan de kringspier, die de ontlasting tegen moet houden. De kringspier kan bijvoorbeeld beschadigd raken bij een bevalling of na een operatie rond de anus. Op oudere leeftijd kan de kringspier dunner en zwakker worden.

Meer informatie

Bergen op Zoom
Bravis
ziekenhuis

Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
088 - 706 7361
Maak afspraak >
Roosendaal
Bravis
ziekenhuis

Boerhaavelaan 25
4708 AE  Roosendaal
088 - 706 8584
Maak afspraak >
Etten-Leur
Polikliniek
Etten-Leur

Schoonhout 215
4872 MC Etten-Leur
076 - 504 2000
Maak afspraak >
Oudenbosch
Oudenbosch Medisch
Centrum

West-Vaardeke 11/A
4731 MA Oudenbosch
0165 - 313055
Maak afspraak >
Steenbergen
Polikliniek Steenbergen
Woonzorgcentrum Onze
Stede

De Wei 26
4651 EL  Steenbergen
088 - 706 6800Maak afspraak >
Middelburg
Polikliniek dermatologie


Park Veldzigt 67
4336 DX Middelburg
0118 - 673050

Maak afspraak voor vulvaspreekuur via polikliniek gynaecologie Bergen op Zoom
088 - 7067361