Chronische buikpijn

Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden aanhoudt en het dagelijks leven nadelig beïnvloedt. Vaak gaat het samen met andere klachten: zo kan de buik opgezet zijn of kan de pijn erger worden tijdens of na het plassen, de ontlasting, de menstruatie of seksueel contact. Ook kunnen andere chronische (pijn)klachten bestaan, zoals lage rugpijn, hoofdpijn, fibromyalgie en chronische vermoeidheid. 

Onderzoek

De gynaecoloog zal na een gesprek over de klachten meestal een onderzoek van de buik en een inwendig onderzoek uitvoeren, aangevuld met eventueel onderzoek van het bloed of de urine. Doorgaans wordt ook een echoscopisch onderzoek en soms een kijkoperatie verricht.

Behandeling

Bij veel vrouwen met chronische buikpijn worden geen afwijkingen gevonden. Soms wordt er een afwijking gevonden, maar deze kan de pijn niet verklaren. Door de geruststelling dat alles er goed uit ziet, nemen bij sommige vrouwen de klachten al af of verdwijnen ze zelfs helemaal. Een behandeling met hormonen of pijnstillers kan soms ook helpen. Pijnstillers werken het beste als u ze op vaste tijden inneemt, onafhankelijk van de ernst van de pijn. 

Andere hulpverleners

Aanhoudende pijn heeft gevolgen voor het dagelijks leven. Hoe u zich voelt, hoe u denkt of wat u moet laten. Aandacht voor deze gevolgen en het omgaan ermee kan helpen om uiteindelijk minder last van de pijn te hebben. Dit betekent in de praktijk dat de arts andere hulpverleners kan vragen mee te kijken, bijvoorbeeld een collega medisch specialist of een fysiotherapeut, diëtiste, maatschappelijk werker, psycholoog of seksuoloog.

Meer informatie