Als zwanger worden niet lukt

Bij regelmatig onbeschermd seksueel contact is de kans dat u binnen één jaar zwanger wordt ongeveer 80%. Naarmate u ouder wordt, wordt die kans kleiner. De leeftijd van de vrouw is een zeer belangrijke factor bij het wel of niet zwanger raken. In elke menstruatiecyclus is de kans op zwangerschap ongeveer 10 tot 15%. De kans is het grootst bij seksueel contact rondom de vruchtbare periode, ongeveer 14 dagen voor de te verwachten datum van de volgende menstruatie. Als u langere tijd onbeschermd seksueel contact hebt maar niet zwanger bent geworden, neemt de kans op een zwangerschap af. 

Een veelvoorkomend probleem

Veel paren kampen met een vruchtbaarheidsprobleem. Maar liefst één op de zes echtparen met een kinderwens heeft er last van. Bij ongeveer 3 op de 10 paren ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij de vrouw, bij 3 op de 10 bij de man, en bij weer 3 op de 10 bij beiden. Bij 1 op de 10 paren wordt uiteindelijk geen oorzaak gevonden. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos. 

Vruchtbaarheidsonderzoek

Wanneer geen zwangerschap is ontstaan na één jaar onbeschermd seksueel contact kan onderzoek worden ingezet. Bij het Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (OFO) wordt stap voor stap een aantal mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap onderzocht, zoals de eigenschappen van het sperma, de aanwezigheid van een eisprong, de eigenschappen van het slijm van de baarmoederhals en de doorgankelijkheid van de eileiders.

Meer informatie