Kijkoperaties en robotchirurgie
(minimaal invasieve chirurgie)

Door kijkoperaties en robotchirurgie, ook wel minimaal invasieve chirurgie genoemd, kan de gynaecoloog complexe operaties uitvoeren met minimale openingen in de buik. Het voordeel voor u als patiënt is, dat u sneller herstelt en korter in het ziekenhuis hoeft te blijven dan bij een gewone buikoperatie. Hierdoor is uw herstel sneller en ziekenhuisopname korter.

Kijkoperaties (laparoscopie)

Laparoscopie betekent ‘in de buik kijken’. Tijdens zo’n kijkoperatie onderzoekt de gynaecoloog de organen in de buikholte: baarmoeder, eileider en eierstokken. Ook kunnen de blindedarm, een deel van de lever, de galblaas en een groot deel van de darm gezien worden. Alle organen zijn alleen aan de buitenkant zichtbaar.

Een kijkoperatie gebeurt altijd onder narcose. De gynaecoloog maakt een sneetje van ongeveer 1 cm in de onderrand van de navel en brengt door dat sneetje een dunne holle naald in de buikholte. Hierdoor wordt de buik gevuld met koolzuurgas. Zo ontstaat ruimte in de buik om de verschillende organen te zien. Daarna brengt de gynaecoloog via hetzelfde sneetje de kijkbuis in de buik en sluit deze aan op een videocamera. Ook op een paar andere plaatsen zoals net boven het schaambeen en de zijkanten van de onderbuik worden sneetjes gemaakt, waardoor operatie-instrumenten worden ingebracht.

Drie belangrijke redenen om een kijkoperatie uit te voeren zijn kinderwens, plotselinge pijn in de onderbuik of chronische pijn in de onderbuik. Andere redenen zijn een vergrote eierstok of cyste, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of endometriose. Ook kan de gynaecoloog een baarmoederverwijdering uitvoeren met een kijkoperatie.

Baarmoederverwijdering met robotchirurgie

Wanneer het noodzakelijk is dat uw baarmoeder verwijderd wordt, kan dat op verschillende manieren uitgevoerd worden. Een hysterectomie (baarmoederverwijdering) kan via de vagina, via de buik of via een kijkoperatie worden uitgevoerd. De gynaecoloog kan ook met de Da Vinci-robot een baarmoederverwijdering uitvoeren. 


Via een console in de operatiekamer bedient de gynaecoloog de Da Vinci-robot. Hierbij worden de hand- en vingerbewegingen vertaald naar nauwkeurige bewegingen van kleine instrumenten in uw lichaam. De gynaecoloog voert de operatie volledig zelf uit door het besturen van de ‘robot’.

De Da Vinci-robot staat in het Bravis ziekenhuis op de locatie Bergen op Zoom, maar ook patiënten uit de andere locaties komen uiteraard in aanmerking voor deze ingreep.