Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijn tijdens te bevalling kunnen we bestrijden met of zonder medicijnen. Behandelingen zonder medicijnen, zoals een bad, douche of massage, zijn goed mogelijk bij een thuisbevalling. Pijnbehandeling met medicijnen gebeurt altijd in het ziekenhuis. 

Pijnbestrijding: methoden

U kunt meestal zelf kiezen of u een pijnbehandeling wilt of niet. De meest gebruikte methoden in Nederland zijn: 

  • Epidurale analgesie (ruggenprik). De ruggenprik geeft het beste resultaat voor moeder en kind. Bij een ruggenprik zijn wel enkele voorzorgen nodig. U krijgt een infuus en de hartslag en bloeddruk van u en uw kind moeten zorgvuldig gecontroleerd worden.
  • Pethidine (injecties). Pethidine wordt toegediend via een injectie in uw bil of bovenbeen. Het werkt na ongeveer een kwartier en het pijnstillende effect duurt twee tot vier uur en is minder dan bij een ruggenprik.
  • Remifentanil (via een infuus). Remifentanil is een nieuwe pijnbehandeling tijdens de bevalling. Remifentanil wordt toegediend via een infuus dat vastzit aan een pompje met een drukknop, waardoor u zelf de hoeveelheid pijnmedicatie kunt bepalen. Het werkt snel: ongeveer 1 minuut nadat u de knop indrukt is het effect merkbaar. Het middel is krachtiger dan pethidine. 

Meer informatie