Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. Beide eileiders worden permanent afgesloten. Dit kan door middel van een kijkoperatie in de buik waarbij de eileiders van buitenaf worden afgesloten, of door middel van een kijkoperatie via de vagina waarbij dat van binnenuit gebeurt. Als u deze vorm van anticonceptie wenst, is het raadzaam om bij uw verzekering na te gaan of u voor deze behandeling verzekerd bent. 

Sterilisatie via een kijkoperatie

Laparoscopische sterilisatie is een kijkoperatie via de buik en vindt plaats op de operatiekamer onder algehele narcose. In de onderrand van de navel wordt een sneetje gemaakt en via een holle naald wordt de buik opgeblazen om de eileiders door de kijkbuis te kunnen zien. Via een tweede sneetje wordt een instrument ingebracht waarmee twee clipjes op de eileiders geplaatst worden. 

Poliklinische sterilisatie

Een andere methode is de hysteroscopische sterilisatie. Deze behandeling gebeurt poliklinisch. Via de vagina wordt een kijkbuis in de baarmoederholte gebracht. Die wordt gevuld met vloeistof, zodat de eileideropeningen goed zichtbaar zijn. De eileiders worden afgesloten met een veertje (‘Essure’). Hierdoor groeien de eileiders in ongeveer drie maanden dicht.

Meer informatie