Echoscopie

Bij echoscopie worden inwendige organen onderzocht met behulp van geluidsgolven. Door terugkaatsing van uitgezonden geluidsgolven kunnen afbeeldingen worden gemaakt van bijvoorbeeld de baarmoeder, de eierstokken en eiblaasjes, en van de moederkoek en het kind in de baarmoeder. Echoscopie wordt toegepast in de gynaecologie, bij onderzoek naar vruchtbaarheid en in de verloskunde.

Echoscopie kan inwendig en uitwendig gebeuren. In de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsonderzoek wordt meestal een inwendige echo gemaakt, in de verloskunde en bij grote afwijkingen meestal een uitwendige echo. Het onderzoek wordt verricht door de echoscopiste of de gynaecoloog. Zowel in Roosendaal als in Bergen op Zoom werken echoscopisten. In Bergen op Zoom worden de echo's in het ziekenhuis ook gemaakt door de echoscopisten van het Echocentrum.

Inwendige echo

Bij een inwendige echo wordt de echokop in de vagina ingebracht. U ligt daarbij in de beensteunen of op een onderzoeksbank. Een inwendige echoscopie doet meestal geen pijn, tenzij u al klachten heeft. Deze manier van echoscopie werkt het beste met een lege blaas.

Contrastechoscopie (GIS) is een simpele manier om poliepen, vleesbomen
en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen. Het is
inwendig echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder
zichtbaar wordt gemaakt door gel in de baarmoederholte in te bregen. Gel
is zwart op echo, weefsel in en ronde de baarmoederholte is grijs. Zo
is het mogelijk de vorm en de inhoud van de baarmoederholte goed te
onderzoeken.

Uitwendige echo

Een uitwendige echoscopie gebeurt via de buikwand. U ligt op de onderzoekbank met de onderbuik bloot. De echoscopiste brengt gel op uw buik aan en beweegt de echokop over uw buik heen. Bij een uitwendige echo is het juist goed om een volle blaas te hebben, omdat er dan een beter beeld te maken valt. Uitwendige echoscopie doet geen pijn.

Meer informatie: